Skip to content
Architecture, urban planning and research in, on and next to water
+31 70 39 44 234     info@waterstudio.nl

Deze drijvende gebouwen van een architectenbureau uit Rijswijk zijn gemaakt van duizenden plastic flessen

By Leanna Garfiel
Business Insider
April.24.2018
Photo Credits Waterstudio

Bangladesh is erg kwetsbaar. Omdat het land zo laaggelegen is en ook nog eens aan de monding van grote rivieren ligt, zijn er vaak overstromingen.

Elk jaar teisteren tropische stromen bovendien het land. In 2016 werd Bangladesh getroffen door vier orkanen, een record in de recente geschiedenis van het Aziatische land.

Door de stijgende zeespiegel kan volgens schattingen in 2050 tot wel 17 procent van het land onder water komen te staan. Daardoor moeten 18 miljoen mensen een nieuwe woonplek zoeken, aldus Atiq Rahman, de belangrijkste klimaatwetenschapper van het land.

Het Rijswijkse architectenbureau Waterstudio heeft mogelijk een oplossing voor dit probleem: drijvende gebouwen die tegen orkanen bestand zijn. Waterstudio levert eind november vijf van deze zogenoemde City Apps af in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh.

Waterstudio is van plan om vijf verplaatsbare ‘City Apps’ af te leveren in Korail, een sloppenwijk in Dhaka.

Foto: Een klaslokaal van City App in Amsterdam. Bron: Waterstudio

De City Apps kunnen voor verschillende toepassingen worden ingericht. Je kunt er een klaslokaal of medische kliniek van maken, maar de gebouwen zijn ook geschikt om in te wonen.

Overdag is dit drijvende gebouw een klaslokaal met 20 tablets en twee grote schermen waarop docenten iets kunnen laten zien. ‘s Avonds doet hetzelfde gebouw dienst als internetcafé.

 Bron: Waterstudio

De andere vier City Apps zullen worden ingezet als gemeenschappelijke keuken, openbaar toilet met douches en eentje met een noodgenerator voor elektriciteit. De benodigde energie komt van zonnepanelen op het dak.

Bron: Waterstudio

De gebouwen worden bevestigd aan de zeebodem en bewegen mee met het water. Zo zijn ze beter bestand tegen stormen. Ook zijn ze waterdicht, zodat het risico op overstroming is beperkt.

Bron: Waterstudio

De City Apps, die zo’n 43.000 euro per stuk kosten, zijn gebouwd in Amsterdam. Dat zei architect Koen Olthuis van Waterstudio tegen Business Insider.

Bron: Waterstudio

De fundering is gemaakt van houten pallets, draad en duizenden gerecyclede plastic flessen. Daardoor is het geheel drijvend.

Bron: Waterstudio

Waterstudio is opgericht in 2003 en staat bekend om de drijvende gebouwen die het ontwerpt. Wereldwijd heeft het architectenbureau meer dan 200 gebouwen op water neergezet, waaronder deze drijvende villa’s op IJburg, een woonwijk in het oosten van Amsterdam.

Bron: Waterstudio

Olthuis hoopt dat hij sloppenwijken in opkomende landen kan helpen met het City App-project, met name in landen die de gevolgen van klimaatverandering zullen merken.

Bron: Waterstudio

Waterstudio werkt samen met lokale projectontwikkelaars voor als ze meer City Apps af willen nemen.

“Sommige mensen wonen dicht bij het water, op kwetsbare plekken”, aldus Olthuis. “Met deze gebouwen kunnen ze hun leefomgeving verbeteren.”

Bron: Waterstudio

Click here to read the article on the source website

Click here to view the article in pdf

Back To Top
Search