skip to Main Content
+31 70 39 44 234     info@waterstudio.nl
Architecture, urban planning and research in, on and next to water
Een Naadloos Kader Voor Villa New Water

Een naadloos kader voor Villa New Water

De landelijk en aan het water gelegen Villa New Water is recent opgeleverd. Waterstudio.NL heeft een huis ontworpen dat opvalt, maar de omgeving niet beheerst.

Bij de opdracht voor de villa gold een strikte beperking voor het volume boven het maaiveld. Het landelijke karakter van de locatie moest behouden blijven. Om binnen de toegestane bouwenvelop extra vloeroppervlak te creëren heeft Koen Olthuis van Waterstudio.NL een verdieping onder maaiveld gerealiseerd.

De villa heeft een L-vormige plattegrond. Het volume wordt gevormd door een wit kader, dat aan de kopse zijden omkrult tot een (nagenoeg) gesloten vorm. Aan de langszijden is het frame grotendeels gevuld met glas. Bij de knik stulpt het frame naar buiten om een uitnodigende entree te vormen.

Transparantie
Het witte kader is uitgevoerd in een solid surface-materiaal, om Olthuis’ idee van een krachtige, naadloze vorm te realiseren. De ruime toepassing van glas verschaft de façade de nodige transparantie. Houten wanden en details zorgen voor een warme toevoeging.

In het interieur is de transparantie doorgezet met open plattegrond en het nagenoeg ontbreken van deuren. De begane grond bevat de woonkamer, de eetkamer en, centraal gesitueerd, de keuken. De glazen wanden zorgen voor een verbinding van interieur met exterieur.

Ondergronds
De ondergrondse verdieping herbergt de een grote slaapkamer voor de ouders, de kinderslaapkamers, een badkamer en een lounge. De laatstgenoemde ruimte ligt in het midden van de benedenverdieping en maakt deel uit van de verkeersruimte.

De grote slaapkamer met een open plattegrond staat in verbinding met een binnentuin. Via de badruimte is vanuit de slaapkamer zicht op de tuin met grind en bamboe. Hoewel de privéruimtes volledig ondergronds liggen, ontstaat volgens Waterstudio.NL binnen niet dat gevoel.

Interieurontwerp
Naast de villa heeft Olthuis ook het interieur en de tuin ontworpen, waardoor hij een harmonieus geheel heeft kunnen realiseren. De concepten van transparantie en een naadloos overvloeien heeft hij naar de verschillende schalen van interieurontwerp, architectuur en landschap kunnen vertalen.

Het meubilair heeft hij uitgevoerd met afgeronde vormen en zachte materialen, als contrast met het harde solid surface-materiaal elders. Als voorbeeld daarvan noemt hij de kast met open haard, die de woonkamer en de keuken scheidt.

Heuvels en water
Met een aantal heuvels in het terrein heeft Olthuis een effectvolle aankomst geregisseerd, waarbij de villa langzaam zichtbaar wordt. Het water heeft Olthuis als het ware de tuin ingeleid, huis, tuin en water nauwer op elkaar betrokken raken. Op een zo ontstaan eilandje zijn een boothuis en een bar in een heuvel verwerkt, met een goed zicht op Villa New Water.

Click here for the full article

 

Back To Top
×Close search
Search