Skip to content
Architecture, urban planning and research in, on and next to water
+31 70 39 44 234     info@waterstudio.nl

Nieuw: drijvend, sneeuwvlokvormig hotel om noorderlicht te bekijken

De weerspiegeling van een school haringen, de dansende geest van de aurora, het branden van de hemel of een voorteken van onheil; het poollicht houdt mensen al duizenden jaren bezig. Inmiddels weten we dat het gekleurde licht veroorzaakt wordt door zonnewind, maar het blijft fascinerend.

Het Nederlandse architectuurbureau Waterstudio heeft plannen onthuld voor de bouw van een sneeuwvlokvormig, drijvend hotel aan de kust van Tromsø, Noorwegen. Het hotel zal een glazen dak krijgen zodat gasten al dobberend, vanuit hun bed naar het noorderlicht kunnen kijken.

Krystall Hotel
Het ontwerp voor het Krystall Hotel met 86 kamers zal uitgevoerd worden door de in drijvende objecten gespecialiseerde projectontwikkelaar Dutch Docklands International en een groep Noorse ondernemers. De drijvende sneeuwvlok zal aan land gebouwd worden en op de dobberlocatie in elkaar worden gezet. Het hotel zal alleen per boot te bereiken zijn.

‘Anders dan normale vaartuigen zal dit hotel drijvend vastgoed zijn en niet bewegen,’ vertelde Koen Olthuis, de Nederlandse architect en oprichter van Waterstudio aan dezeen magazine. Het drijvende bouwwerk is vanwege de vorm en grootte stabiel, waardoor het bijna niet beweegt. Finetuning wordt gedaan met dempers, veren en kabels. Het hotel zal de uitstraling van een luxehotel krijgen, met een conferentieruimte en een wellnesscentrum. Maar de voornaamste attractie is natuurlijk het noorderlicht.

Het budget voor het plan is niet openbaar gemaakt, maar verwacht wordt dat de constructie zo’n vijftien procent duurder zal zijn dan wanneer het op het vasteland gebouwd zou worden. De exacte locatie wordt gekozen als de milieueffectrapportage voltooid is. Voor de projectontwikkelaar is het van groot belang dat het hotel geen litteken achterlaat in de natuur.

Klimaatverandering, waterbeheer en duurzaamheid
Ongeduldig? Een al gerealiseerd stervormig, drijvend hotel van Waterstudio is het Greenstar Hotel in de Malediven. In januari werd het met planten begroeide hotel met achthonderd kamers en een conferentiecentrum voor tweeduizend personen geopend, volgens Waterstudio ‘de nummer 1 locatie voor conferenties over klimaatverandering, waterbeheer en duurzaamheid.’

Het hotel zal gerund worden door een 5-sterren hotelexploitant en openen voor kerst 2016.

Lisa Bouyere, 16 august 2014

Click here for the full article

 

Back To Top
Search